Darbo laikas:
I - 12:00-20:00
II-V - 10:00-20:00
VI - 10:00-16:00

Dažniausios mitybos klaidos daromos per šventes ir kaip to išvengti

Šventinis stalas

Kasmet artėjant didžiausioms metų šventėms jau žinome, jog tai bus ilgas ir sotus sėdėjimas prie stalo.
Meniu sudarinėjame iš anksto, atidedame visus darbus ir sukame galvą kuom nudžiuginti susirinkusią šeimą. Ir tai yra be galo svarbu: kurti, ruošti, stebinti!

Laukdami šventinės Kūčių vakarienės mes „taupomės“, nevalgome visą dieną, nes žinome, jog vakare ragausime gausybę  patiekalų. O tai yra viena pagrindinių mitybos klaidų. Per dieną išalkstame, o vakare, nori nenori , prisikemšame pilną pilvą. Tai yra didžiulis stresas mūsų organizmui. Taigi, ruošiantis šventėms, turime maitintis kaip įprastai: pusryčiai ir pietūs. Būtent tada, atsisėdus prie šventinio stalo vakarienei nesinorės pulti ir kišti į skrandį visko iš eilės. Taip išvengsime persivalgymo, valgysime žymiai ramiau ir mažiau.

Artėjant stebuklingam vakarui
gaminame tai, ko šiaip kasdien negaminame ir nevalgome. Bėgdami ir lėkdami savo gyvenimuose mes neturime laiko tiek kepti, virti ir maišyti mišrainių. O Šv. Kūčių ir Kalėdų stalui nusprendžiame nukloti jį įmantriausiais šedevrais. Tam, žinoma, naudojame daugiau riebalų ir kitų sunkesnių maisto produktų. Kad neapsunkintumėm virškinimo, reikėtų atidžiai pažiūrėti kiek sunaudojame riebių ir sunkiai virškinamų ingredientų. Gal verta kai kurių patiekalų negaminti ir meniu kurti paprastesnį?

Dar vienas pastebėjimas, jog ruošiame žymiai didesnius maisto kiekius nei išties suvalgome. Natūralu, kad tai sukekia didelį norą visko paragauti. Be to, gaminame dviem dienom į priekį. Mums sveikiausias maistas yra šviežiai pagamintas. Tad, geriausia būtų riboti maisto kiekius ir tik šiek tiek pasilikti sekančiai dienai.

Per šventes žalias salotas pakeičiame silke, grybais, mėsos vyniotiniais ir kitais patiekalais, o be reikalo. Kaip tik per tokias ilgas maisto puotas, žalios salotos ir šviežios daržovės yra puikiausias būdas užpildyti skrandį sveikesniu ir naudingesniu maistu.

Tortai, saldumynai ir pyragai yra neatskiriamas patiekalas ne tik per Kalėdas, bet ir per kitas šventes. Tai yra viena didžiausių mitybos klaidu - valgyti saldumynus po maisto. Nuoširdžiausia rekomendacija būtų bent jau Kūčių vakarą saldumynų atsisakyti ir palikti juos Kalėdų rytui.

Būtinai paminėsime ir besaikį alkoholio vartojimą. Saikingas vartojimas stipriai nepakenks, bet tokie dideli kiekiai, kurie yra statistiškai suskaičiuoti kelia susirūpinimą. Švenčių metu  nepastebime, kaip suvartojame daug alkoholio. Stenkimės saugoti savo oranizmą nuo svaigiųjų gėrimų pertekliaus.

Visuomet prisiminkime, jog Kalėdos yra ne maisto, o artimųjų ir šeimos šventė. Geriau skirkime daugiau laiko geroms emocijoms bendraujant nei rūpesčiui, kaip nukrauti stalą įmantriausiais patiekalais.
Tegu jūsų maistas būna nuoširdūs apkabinimai, šypsenos ir dėmesys. Sveikos šventės visada bus gražiausios ir linksmiausios!

Grįžti į straipsnių sąrašą